Sinds 1928 - 95 jaar vertrouwen

Nieuws

Sterck Magazine: De toekomstbouwers

Het gaat goed met bouwbedrijf Vandebos. Het familiebedrijf vierde onlangs haar negentigste verjaardag en zet nu volop in op de toekomst. Mét participatie van haar medewerkers. “Noem het gerust Vandebos 2.0”, zegt Krijn Henrotte.

Stilstaan is geen optie. Vandebos hechtte de afgelopen jaren veel aandacht aan groei en innovatie. “Nu is het tijd voor de toepassing. We hebben net een strategische denkoefening achter de rug om te achterhalen waar we in de toekomst fors op willen inzetten. Tryggr & Flemming heeft ons in dat traject begeleid”, zegt gedelegeerd bestuurder Krijn Henrotte. “In eerste instantie hebben ze een vijfentwintigtal medewerkers uit allerlei functies anoniem geïnterviewd. Daaruit bleek dat we een klantgericht, warm familiebedrijf zijn. Met doorgroeimogelijkheden, een positieve werksfeer en veel respect voor elkaar. Daar zijn we heel blij mee. Uiteraard waren er ook een aantal verbeterpunten. De werkdruk is soms te hoog en het managementkader blijkt te eng. Hoog tijd om daar wat aan te doen, dus. We hebben dan ook met enkele Vandebos-ambassadeurs een strategische denktank opgericht en een actieplan opgesteld voor de eerstvolgende twee tot drie jaar.”

Nieuw managementteam

Vandebos is onmiddellijk aan de slag gegaan met de input die uit de strategische oefening kwam. “We hebben – mét inspraak van de medewerkers – een nieuwe, moderne huisstijl laten ontwikkelen en ook het managementteam is alvast aangepast. Staf Jacobs en ik blijven gedelegeerd bestuurders, maar we krijgen nu steun van projectmanager Renaat Vaesen, projectleider Jo Hendriks en administratief en financieel verantwoordelijke Peter Pirens. Kwestie van een nóg steviger fundament te hebben. Samen kunnen we alles nog kritischer bekijken.”

Optimaliseren

Om de groei te borgen en de werkdruk te verlagen, gaat Vandebos ook nog op zoek naar extra werkkrachten. “Daarnaast gaan we alles veel beter monitoren. We hebben via onze software ontzettend veel data ter beschikking, daar moeten we nu hr en financiele rapporteringen uit puren om onze kostenstructuur te optimaliseren. Zo kunnen we nog sneller schakelen en efficiënter werken”, verduidelijkt Staf Jacobs. “De interne structuur zetten we ook verder op punt en we zoeken een extra terrein in de buurt van Leuven: een soort hub voor onze machines en bouwmaterialen voor de vele werven in Vlaams-Brabant.”

Nieuwe markten

Tenslotte gaat Vandebos ook forser inzetten op co-housing. “We geloven erg in deze nieuwe woonvorm. In Limburg is het nog niet zo populair, maar Gent en Leuven scoren wel al erg goed”, legt Krijn Henrotte uit. “We werken momenteel aan een co-housingproject van elf wooneenheden in Alken. Maar er staat nog veel meer op stapel.”

Bekijk PDF versie »
Source: Sterck Magazine